Fårskinn och lammskinn Rommunds fårgård Gotland

Hem  |  Fårskinn   |  Lammskinn  |  Erbjudanden   |  Ernst   |  Beställning   |  Skötsel  |  Om oss  |  Gårdsbutiken

 

På östra Gotland finner du oss
Rommunds fårgård, Gotland

Rommunds fårgård är ett gotländskt familjeägt företag, som drivs av Björn Eriksson och Monika Nilsson. Gården är vackert belägen i Gammelgarn, på mellersta östra Gotland - nära kusten.

De flesta av våra får- och lammskinn kommer från rasen Gotlandslamm som ger naturligt lockiga grå skinn. God djuromsorg är viktigt för oss. Lammen växer upp tillsammans med sina mödrar betande på örtrika ängar. Vi har numer 450 tackor och de ger oss 700-800 lammungar per år.

Välmående djur ger fina skinn

Ett gediget avelsarbete ligger bakom framgången med vackra skinn. Varje år i augusti pälsmönstras alla lamm. Vi ser då på lockens form, glans och täthet samt djurens kroppsform. Därefter registreras alla uppgifter i Svenska fårkontrollens databas. Då får vi fram uppgifter som hjälper oss vid urvalet av avelsdjur. Och det ger resultat: 2011 vann vi pris för bästa svenska besättning på skinn-SM i Tranås för grå lammskinn, 2014 kom vi 2:a, 2015 3:a och 2016 6:a samt 2017 en 2:a placering (för våra vita skinn). Premieringen är en tävling i bästa skinnkvalitet i Sverige, som arrangeras av Rasföreningen gotlandsfår. Vi har även fått olika priser för våra skinn på gotländska skinnmässan.

Gotlandslamm

Nu är det 18:e året vi säljer skinn på Internet. Många nöjda kunder har återvänt om och om igen under årens lopp. Eftersom vi alltid har gott om skinn i lager brukar vi kunna uppfylla de flesta önskemål. Varje kund får efter beställning personligt förslag med foto, storlek och pris via e-post inom en vecka, eller fortare om det är brådskande.

Gårdsbutiken öppen året runt

Vintertider

12 januari kl 12-14
19 januari kl 13-15
26 januari kl 13-15
2 februari kl 13-15
9 februari kl 13-15
16 februari kl 13-15

Passar inte tiden? Ring oss och bestäm annan tid eller chansa vid dörren. 

I köttdisken finns lammkött från gården samt korv och burgare.

Hitta hit

Att hitta hit är enkelt. Följ skylt Rommunds fårgård från Gammelgarns kyrka och butiksskyltar efter det.

Öppen gård - sommarens höjdpunkt

Sommarens happening på Rommunds är Öppen gård. Tider för 2018 annonseras ut runt maj månad.

Lammklippning, vallhundsuppvisning, lammsafari, traktorslalom för de små barnen, tipspromenad, gårdsbutiken är öppen samt provsittning av våra maskiner. Kom när det passar och stanna så länge ni vill. Programmet är rullande och går om hela tiden.

Öppen gård är ett LRF-arrangemang, i samverkan med Vuxenskolan, och är till för att konsumenter ska få komma ut på en gård och se hur det fungerar. Inget inträde. Barnvänligt.

Upplev medeltiden på landet v 32

Onsdagen under medeltidsveckan finns vi på Medeltidsmarknaden i Gammelgarn. En riktig familjemarknad med mycket hantverk, djur och musik i kyrkan. Väl värd ett besök! Vi bjuder även där på uppvisning med gårdens vallhundar och demonstration av lammklippning.

Avelsarbetet är grunden till allt

Dyra baggar

Vår avelslinje härstammar huvudsakligen från Enge fårgård (Björns föräldragård). Där har bedrivits avel på Gotlandslamm sedan 1943. Björns farfar har faktiskt varit med och tagit fram rasen. På baggauktionen 2012 sålde Enge Sveriges då genom tidernas dyraste bagge för hela 60000 kr! Känns bra att vi numer också tagit över Enges avelsdjur. Vi vann ett andra pris på "skinn-SM" 2013, ett tredje pris för bästa lammskinn med 3,5 cm ullängd (bland 81 skinn!) och ett publikpris i klassen vuxna djur med skinnen från Enge.

Många lammungar blir det

På Rommunds har vi utökat och har numer 450 får. De betäcks av högklassiga baggar. Lamningen börjar i januari då de vita lammungarna föds och fortsätter i april då de grå tackorna får sina ungar. Totalt får vi 700-800 lammungar per år. Lamningen är väldigt arbetsintensiv, men absolut årets höjdpunkt.

Gotlandsfår med lammunge från Rommunds fårgård, Gotland

Beredningen av våra skinn

Vid slakten tas lammskinnen tillvara och läggs i salt. Därefter skickar slakteriet dem vidare till Tranås skinnberedning eller Donnia skinn för beredning. Beredningen är en omfattande process och görs enligt höga miljökrav. Donnia har ett av Europas modernaste reningsverk. Samtliga skinn vi bereder är tvättbara.

Välkommen att ta kontakt med oss!

Sociala medier

Följ oss gärna på Instagram och Facebook och se mer av vad vi gör.

 

SM Fårskinn Gotland, Rommunds fårgård

Efter många års arbete med fårskinn sitter det i händerna. Lammskinnen från Rommunds fårgård har rönt stora framgångar. Fem SM-titlar, plus en sjätte med lammskinn från Enge fårgård.

Värmande inredning

Vackra lammskinn från 1730 kr inklusive frakt

Rogivande och ombonat med lammskinn i sovrummet. Gör som Ernst Kirchsteiger; välj dina skinn från oss. Vi erbjuder personlig service och vackra hållbara, smutsavisande och värmande skinn.

Skinnet på sängen är ett tvättbart lammskinn med 1,8 cm ullängd. Passar utmärkt på säng, i soffa, fåtölj eller att klä möbler med.
Pris beroende på storlek och kvalitet, runt 1950-2350 kr, inklusive frakt.

Pälssömnad & kvalitet

Kolla med oss om du vill ha något sytt till inredning. Vår specialitet är att sortera och sy ihop vackra matchande skinn. Det här är en beställning där vi har handtryckt baksidan på en fäll av två noga utvalda skinn. Vi tycker det är viktigt med god kvalitet.

Sociala medier

Följ oss gärna på Instagram och Facebook och se mer av vad vi gör.

Hem  |  Fårskinn   |  Lammskinn  |  Erbjudanden   |  Ernst   |  Beställning   |  Skötsel  |  Om oss  |  Gårdsbutiken

Gotlandslamm - Rommunds fårgård | Gammelgarn, Rommunds 612 | 623 67 KATTHAMMARSVIK
Tel +46 (0)498 58024 | Mobil +46 (0)70 947 61 28 | info@gotlandslamm.se | www.gotlandslamm.se

© Gotlandslamm - Rommunds fårgård | Fårskinn och lammskinn från Gotland |Uppdaterad 2018-01-12