Hem  |  Fårskinn   |  Lammskinn  |  Erbjudanden   |  Ernst   |  Beställning   |  Skötsel  |  Om oss  |  Gårdsbutiken

 

Vi bidrar till ett vackrare Gotland

Rommunds fårgård är ett gotländskt familjeägt företag, som drivs av Björn Eriksson och Monika Nilsson. Gården är vackert belägen i Gammelgarn, på mellersta östra Gotland, i närheten av Gammelgarnsklinten och med havet runt hörnet.

De flesta av våra får kommer från rasen Gotlandslamm som ger naturligt lockiga grå skinn. God djuromsorg är viktigt för oss. Lammen växer upp tillsammans med sina mödrar betande på örtrika ängar, vilket är en viktig del i att vi har öppna landskap här på Gotland. Vi har numer 440 tackor och 12 baggar som ger oss närmare 800 lammungar per år.

Välmående djur ger fina skinn

Ett gediget avelsarbete ligger bakom framgången med vackra skinn. Varje år i augusti pälsmönstras alla lamm. Vi ser då på lockens form, glans och täthet samt djurens kroppsform. Därefter registreras alla uppgifter i Svenska fårkontrollens databas. Då får vi fram uppgifter som hjälper oss vid urvalet av avelsdjur. Och det ger resultat: 2011 vann vi pris för bästa svenska besättning på skinn-SM i Tranås för grå lammskinn, 2013 kom vi 2:a med skinnen från Enge, 2014 kom vi 2:a, 2015 3:a och 2016 6:a samt 2017 en 2:a placering och 2018 en 3:e placering (de två sista för våra vita skinn). Premieringen är en tävling i bästa skinnkvalitet i Sverige, som arrangeras av Gotlandsfårsföreningen. Vi har även fått åtskilliga priser för våra skinn i enskilda klasser samt på den gotländska skinnmässan.

Även när det gäller tillväxten ligger vi i topp. Två år i rad har vi fått priser för bästa Gotlandsbesättning vad gäller tillväxtegenskaper från Gotlands Fåravelsförening. Och på baggauktionen fick vi pris för Gotlands bästa riksbedömda ungbagge.

Gotlandslamm

Nu är det 19:e året vi säljer skinn på Internet. Många nöjda kunder har återvänt om och om igen under årens lopp. Eftersom vi alltid har gott om skinn i lager brukar vi kunna uppfylla de flesta önskemål. Varje kund får efter beställning personligt förslag med foto, storlek och pris via e-post inom en vecka, eller fortare om det är brådskande.

Gårdsbutik

Det går också bra att köpa skinn på gården. Vår gårdsbutik är öppen året runt. För aktuella tider och hur du hittar hit kolla: Gårdsbutiken.

Kvalitet med anor

3:e generationens lammbonde

Vår avelslinje härstammar huvudsakligen från Björns föräldragård: Enge. Där har bedrivits avel på Gotlandslamm sedan 1943. Björns farfar har faktiskt varit med och tagit fram rasen. Tänk att ha två generationers avelsarbete och erfarenhet från start när vi köpte Rommunds 1993. Det pundet har vi sedan förvaltat och utvecklat vidare.

På baggauktionen 2012 sålde Enge Sveriges då genom tidernas dyraste bagge för hela 60000 kr! Känns bra att vi numer också tagit över Enges avelsdjur sen några år.

800 lammungar

På Rommunds har vi utökat och har numer 440 får. De betäcks av högklassiga baggar. Lamningen sker i två omgångar. Först ut i januari är de vita köttrastackorna som får ca 100 lammungar. I april är det sedan dags för de grå- och vitlockiga avelstackorna. Där landar vi på runt 700 lammungar. En intensiv månad med arbete dygnet runt. Som tur är har vi god hjälp och vi kan lova er att lamningen är årets absoluta höjdpunkt. Det finns inget underbarare än att arbeta med dessa trevliga djur.

Gotlandsfår med lammunge från Rommunds fårgård, Gotland

Beredning av fårskinnen

Vid slakten tas fårskinnen tillvara och läggs i salt. Därefter skickar slakteriet dem vidare till beredning. Vi har två fantastiska berederier att välja mellan och vi har valt att använda oss av båda: Tranås skinnberedning och Donnia skinn. Beredningen är en omfattande process med många moment och maskiner, men även ett riktigt hantverk. Varje skinn hanteras 55 gånger för hand innan det kommer tillbaka som ett färdigberett skinn hos oss.

För att bereda ett skinn används olika garvämnen till konserveringen av lädret. Det garvämne som ibland debatteras är krom. Vi citerar Tranås skinnberedning:

"Det som används är 3-värt (trivalent) krom som är ofarligt. Eftersom man har använt detta garvämnen i 150 år och funnit att det är det bästa sättet att få lätta, smidiga skinn med god tvättbarhet, så används det fortfarande till 85-90% som garvämnen i världen. I ullen finns inga kromrester och det krom som finns är bundet i lädret. Det är alltså helt ofarligt! Annars skulle man inte få använda det. Kromgarvat läder finns i skinnmöbler, läderskor, väskor, skärp mm.

Det som skapar osäkerhet är, att man ofta i debatten inte skiljer på 3-värt och 6-värt krom. Den gulröda kromvarianten 6-värd krom är giftig och cancerframkallande och har använts företrädesvis inom lackeringsindustrin."

Miljökraven hos berederierna är höga och Donnia kan stoltsera med ett av Europas modernaste reningsverk.

Samtliga skinn vi bereder är tvättbara.

Välkommen att ta kontakt med oss!

Studiebesök 

Vi tar emot bokade grupper för studiebesök. Möjlighet finns att skräddarsy programmet.

De flesta grupper brukar vilja komma till gårdsbutiken, höra oss berätta om verksamheten, se fårklippning och hur vi jobbar med vallhunden. Beräknad tid ca 1 timme.

Kontakta Monika för bokning: info@gotlandslamm.se eller 070-947 61 28.

Inom 5 minuter finns lunchservering intill havet. Också ett café med dagens lunch under foten av Östergarnsberget.

Upplev medeltiden på landet

Onsdagen under medeltidsveckan (v 32) finns vi på Medeltidsmarknaden i Gammelgarn kl 10-17. En riktig familjemarknad med mycket hantverk, djur och musik i kyrkan. Väl värd ett besök!

Vi bjuder på uppvisning med gårdens vallhundar i kyrkänget och demonstration av lammklippning på marknadsplatsen (vid bygdegården).

Passa även på att besöka gårdsbutiken och köp med dig färs, korv, bugare, köttdetaljer eller varför inte ett fint skinn.

Följ oss

Häng med och se vad som händer på gården, i stort som smått. Vi blir mer än glada för recensioner och om ni vill visa våra skinn eller bilder från ert besök för övriga världen genom att tagga #rommundsfårgård

  

 

 

Fårskinn Rommunds fårgård Gotland

 

Hem  |  Fårskinn   |  Lammskinn  |  Erbjudanden   |  Ernst   |  Beställning   |  Skötsel  |  Om oss  |  Gårdsbutiken

Rommunds fårgård | Gammelgarn, Rommunds 612 | 623 67 KATTHAMMARSVIK
Tel +46 (0)498 58024 | Mobil +46 (0)70 947 61 28 | info@gotlandslamm.se | www.gotlandslamm.se

© Gotlandslamm - Rommunds fårgård | Fårskinn och lammskinn från Gotland |Uppdaterad 2018-11-05