Lammskinn från Rommunds fårgård Gotland.

Rommunds fårgård

Rommunds är en renommerad avelsgård på östra Gotland, naturskönt belägen i Gammelgarn, bara några minuter från havet. Vi som driver gården heter Björn Eriksson och Monika Nilsson och har bott och verkat här på gården sedan 1994.

De flesta av våra får kommer från rasen Gotlandsfår och god djuromsorg är viktigt för oss. Lammen växer upp tillsammans med sina mödrar betande på örtrika ängar och håller på så sätt Gotlands landskap öppet och vackert.

På Rommunds har vi 400 tackor som betäcks av 12 högklassiga baggar och ger oss drygt 700 lamm per år.

 

Kvalitet med anor

Välmående djur ger fina skinn. Konstigare än så är det inte. För att lammskinnen ska bli vackra och hålla en hög kvalitet krävs även ett gediget avelsarbete och fingertoppskänsla.

Vår avelslinje sträcker sig tre generationer tillbaka till Björns föräldragård Enge. Farfar Herbert var på 40-talet med och tog fram rasen. Ursprunget kommer från lantrasen Gutefår. En del lockiga djur avlades vidare på och idag har vi rasen Gotlandsfår. En ras med utmärkta egenskaper både för det smakfulla köttet och den unika silkigt lockiga grå pälsen. Det finns ingen ras i världen som har en lika vacker och slitstark lock som det gotländska pälsfåret.

 

Lammskinn från Rommunds fårgård Gotland.

Bästa skinnen på Gotland

2019 är vi utsedda till Gotlands bästa skinnbesättning samt topp två och fem i Sverige, två olika tävlingar i bästa skinnkvalitet. Tävlingen på Gotland arrangeras av Skinnriket och Svenska mästerskapen i Tranås av Gotlandsfårsföreningen.

Vi har även fått utmärkelsen för bästa tillväxt på Gotland tre år i rad av Gotlands fåravelsförening.

Nu är det 20:e året vi säljer skinn på Internet. Många nöjda kunder har återvänt om och om igen under årens lopp. Eftersom vi alltid har gott om skinn i lager brukar vi kunna uppfylla de flesta önskemål. Välkommen att handla ett gotländskt fårskinn från Rommunds fårgård du också!

Till webbshop

Nya liv på gården

På Rommunds sker lamningen i två omgångar. Först är de vita korsningarna som föder ett 100-tal lamm i januari.

I april tar det fart och Gotlandsfåren och den vitlockiga Leicestern får då ca 600 ungar. En intensiv månad med arbete dygnet runt. Som tur är har vi god hjälp och vi kan lova er att lamningen är årets absoluta höjdpunkt.

De olika raserna har sin naturliga cykel. När det är dags för betäckning släpper vi baggar i tackgrupperna för att stimulera till brunst. Det blir lättare för oss när tackorna lammar mer synkat.

Foton: Bengt Thomsson

Studiebesök på Rommunds fårgård Gotland.

Studiebesök

Vi tar emot bokade grupper för studiebesök. Möjlighet finns att skräddarsy programmet.

De flesta grupper brukar vilja komma till gårdsbutiken, höra oss berätta om verksamheten, se fårklippning och hur vi jobbar med vallhunden. Beräknad tid ca 1 timme. Bra matställen finns nära.

Kontakta oss

Medeltidsmarknad

Ett trevligt besöksmål för hela familjen. Se på djuren och bågskyttarna, ät god mat och lyssna på musik i kyrkan. Vi är såklart på plats med vackra skinn och hantverk. Ett uppskattat inslag är när Björn klipper lamm och visar hur vår vallhund jobbar.

Boka in onsdagen v 32 vid Gammelgarns bygdegård, kl 10-16. Passa även på att besöka gårdsbutiken som ligger några minuter ifrån marknadsplatsen.

Till gårdsbutik
Medeltidsmarknad i Gammelgarn på Gotland Foto: Anders Berg.

Foto: Anders Berg