Bilden om oss visar Rommunds fårgård, Björn och Monika, med förstapriset från den gotländska skinnmässan 2019.

Rommunds fårgård

Rommunds är en renommerad avelsgård på östra Gotland, naturskönt belägen i Gammelgarn, bara några minuter från havet. Vi som driver gården heter Björn Eriksson och Monika Nilsson och har bott och verkat här sedan 1994.

De flesta av våra får kommer från rasen Gotlandsfår och god djuromsorg är viktigt för oss. Lammen växer upp tillsammans med sina mödrar betande på örtrika ängar och håller på så sätt Gotlands landskap öppet och vackert.

På Rommunds har vi 400 tackor som betäcks av 12 högklassiga baggar och ger oss drygt 700 lamm per år.

Kvalitet med anor

Välmående djur ger fina skinn. Konstigare än så är det inte. För att lammskinnen ska bli vackra och hålla en hög kvalitet krävs även ett gediget avelsarbete och fingertoppskänsla.

Vår avelslinje sträcker sig tre generationer tillbaka till Björns föräldragård Enge. Farfar Herbert var på 40-talet med och tog fram rasen. Ursprunget kommer från lantrasen Gutefår. En del lockiga djur avlades vidare på och idag har vi rasen Gotlandsfår. En ras med utmärkta egenskaper både för det smakfulla köttet och den unika silkigt lockiga grå pälsen. Det finns ingen ras i världen som har en lika vacker och slitstark lock som det gotländska pälsfåret.

Den här bilden visar Rommunds fårgård, Björn och Monika, med de vinnande lammskinnen på gotländska skinnmässan 2019.
Lammskinnen från Rommunds fårgård på Gotland som vann den gotländska skinnmässan 2019 visas på den här bilden.

Bästa skinnen på Gotland

2019 blev vi utsedda till Gotlands bästa skinnbesättning och vi har under årens lopp vunnit en hel del priser för våra skinn. Det mest ärofulla priset var när vi vann skinn-SM och blev Sveriges bästa skinnbesättning. 2021 blev det två förstapriser på SM.

Vi har även fått utmärkelse för bästa tillväxtegenskaper för gotlandsfår på Gotland i hela 6 år.

Nu är det 22:e året vi säljer skinn på Internet. Många nöjda kunder har återvänt om och om igen under årens lopp. Eftersom vi alltid har gott om skinn i lager brukar vi kunna uppfylla de flesta önskemål. Välkommen att handla ett gotländskt fårskinn från Rommunds fårgård du också!

Till webbshop

Nya liv på gården

På Rommunds sker lamningen i två omgångar. Först är de vita korsningarna som föder ett 100-tal lamm i januari.

I april tar det fart och Gotlandsfåren och den vitlockiga Leicestern får då ca 600 ungar. En intensiv månad med arbete dygnet runt. Som tur är har vi god hjälp och vi kan lova er att lamningen är årets absoluta höjdpunkt.

De olika raserna har sin naturliga cykel. När det är dags för betäckning släpper vi baggar i tackgrupperna för att stimulera till brunst, så att tackorna lammar mer synkat.

Mer om fårskinn Gotland

Foton: Bengt Thomsson