Tvättbara lammskinn till baby

Våra lammskinn till baby är extra mjuka och smidiga. Lammull är ett oöverträffat naturmaterial, som värmer på vintern och svalkar på sommaren. Det gotländska klimatet gör lammskinnen hållbara. Ett aktivt avelsarbete med 400 får ger oss drygt 700 lammungar per år.

De dyraste lammskinnen håller hög kvalitet och är bland de snyggaste som går att få tag på i Sverige och 2019 vann vi pris som Gotlands bästa skinnbesättning. Storlek, form och pälshårskvalitet avgör priset. Färgerna spelar i vitt, ljus-, mellan- eller mörkgrått.

Ibland är det bråttom. Skriv en rad i din beställning när paketet behöver vara framme.

Ge ett gotländskt lammskinn till den nyfödda babyn eller som dopgåva. Beställ i webbshopen eller hör av dig om du vill ha hjälp.

Till webbshop Kontakt

Några utvalda mjuka lammskinn

Lammskinn till baby från Rommunds fårgård Gotland.
Lammskinn till baby från Rommunds fårgård Gotland.

Mjukt och skönt

Lammskinn ger en ombonad och trygg miljö i barnvagnen.

Varmt och behagligt

Lammskinn är utmärkt att leka och sova på året runt. Ullfiberns fantastiska egenskaper gör att skinnet svalkar när det är varmt och värmer när det är kallt.

Lammskinn absorberar fukt

Ullen har en förmåga att suga upp fukt. Barnet behåller därför värmen bättre, om blöjan läckt eller det är fuktigt ute.

Lugnande med lammskinn

Ull har en lugnande inverkan, vilket kan göra spädbarn mer harmoniska och lugna.

”Anti-allergiskt”

Det finns studier som visar på att mikrobiologion som blir i ett lammskinn gör att risken för allergier minskar.

Tvättbart

När blöjan läckt går det fint att tvätta skinnet för hand eller i tvättmaskin. Skötselråd följer med vid köpet.

Till webbshop

Hur stort är ett lammskinn?

Våra skinn är ungefär 100 cm långa och 75-85 cm som bredast över buken. Eftersom lädret på våra lammskinn är väldigt smidigt går det bra att vika till det ungefär som ett kuvert i liggvagnen, för att sedan använda hela lammskinnet när barnet kommer över i sittvagn.

Råd om skötsel
Lammskinn Gotland, Rommunds fårgård.

Beredning av lammskinn

Vid slakten tas lammskinnen tillvara och läggs i salt. Därefter skickar slakteriet dem vidare till beredning. Vi använder både Tranås skinnberedning och Donnia skinn. Beredningen är en omfattande process med många moment och maskiner, men även ett riktigt hantverk. Varje skinn hanteras 55 gånger för hand innan det kommer tillbaka som ett färdigberett skinn hos oss.

Garvämnen

För att bereda ett skinn används olika garvämnen till konserveringen av lädret. Det garvämne som ibland debatteras är krom. Vi citerar Tranås skinnberedning:

”Det som används är 3-värt (trivalent) krom som är ofarligt. Eftersom man har använt detta garvämnen i 150 år och funnit att det är det bästa sättet att få lätta, smidiga skinn med god tvättbarhet, så används det fortfarande till 85-90% som garvämnen i världen. I ullen finns inga kromrester och det krom som finns är bundet i lädret. Det är alltså helt ofarligt! Annars skulle man inte få använda det. Kromgarvat läder finns i skinnmöbler, läderskor, väskor, skärp mm.

Det som skapar osäkerhet är, att man ofta i debatten inte skiljer på 3-värt och 6-värt krom. Den gulröda kromvarianten 6-värd krom är giftig och cancerframkallande och har använts företrädesvis inom lackeringsindustrin.”

Till webbshop