Gårdsbutiker, butiker och vandringsleder i Gammelgarn

Trillingtacka, från Rommunds fårgård, vid kyrkan och starten av Linnés vandringsled i Gammelgarn.

Trots att socknen är liten finns gårdsbutiker, butiker och vandringsleder i Gammelgarn som är öppna större delen av året. Gammelgarn, som ligger kustnära på östra sidan av Gotland, är en vacker pärla med kilometerlånga sandstränder och underbara små fiskelägen. Landskapet hålls öppet och vackert av flera livskraftiga lantbruk med betande djur som lamm och nöt, som också bidrar till den biologiska mångfalden.

Enklast att besöka Gammelgarn är med bil. Oavsett varifrån man startar sin resa  på ön är det nära på lika långt från alla håll, eftersom socknen ligger ungefär mitt på Gotland. Tar men en karta och drar ett streck från mitten och åt höger så hittar man Gammelgarn ute vid kusten, nästan som på en egen halvö tillsammans med grannsocknen Östergarn. Från Visby tar det ca 45 minuter med bil. Det går också en busslinje därifrån för den som inte är bilburen. För att ta sig runt och uppleva omgivningarna krävs i så fall en cykel.

Öppna gårdsbutiker och butiker i Gammelgarn

Rommunds fårgård

I gårdsbutiken hittar du vackra lockiga grå och vita fårskinn samt kvalitetskött från gårdens lamm. Här finns detaljer som rostbiff, racks, lammstek och även smakfulla lammkorvar (Merguez, Salsiccia, Ört/vitlök), orientaliska lammfärsspett, Souvlakispett och gårdens egna lammburgare ”Gammelgänning” (smakfullt kryddad med Sjaustrukockens produkter).

Rommunds, som drivs av paret Monika och Björn, är en renommerad gård som vunnit åtskilliga priser för sina skinn och tillväxtegenskaper. På gården finns drygt 400 tackor av raserna Gotlandsfår, Leciester och köttraskorsningar samt ett 40-tal dikor av rasen Hereford. Butiken är skyltad från Gammelgarns kyrka och väg 1631.

Gårdsbutiken är öppen året om. Aktuell information och tider finns alltid på hemsidan. Högsommar öppet måndag-lördag kl 12-16. Även webbshop med försäljning av gårdens vackra fårskinn.

Sjaustrukocken

Hos Sjaustrukocken hittar du fantastiska kryddblandningar som de själva komponerat både till vardag och fest. För att nämna några: vardagskrydda, ört- o vitlökskrydda, lammkrydda och medeltidskrydda. Förutom kryddor tillverkar de även grovkornig senap, senapsdressing, en salladsolja och smakfulla vinägerblandningar. En del av råvarorna växer vilt i den gotländska naturen och deras tillverkning sker hantverksmässigt, utan onödiga tillsatser.

Den lilla butiken drivs av paret Ulla och Tommy Malmquist, båda med ett genuint matintresse. Tommy är utbildad kock och har bland annat drivit restaurang på Stora Karlsö samt arbetat inom livsmedelsbranschen. Butiken hittar du på vägen ner mot Sjaustrustranden.

Sjaustrukocken har är öppen året om efter kontakt. Sommartid dagligen.

Glose gård

I köttboden på Glose gård hittar du smakfullt lammkött från gården. Här finns alla möjliga detaljer av lamm samt gårdens egna lammkorvar: Gloses Heta och Örnst. En nyhet för året är även en lufttorkad ölkorv. Köttrasskinn och tvättad ull finns också.

Glose drivs av paret, Emme och Josef, och är en relativt nystartad lammgård på framfart. På gården finns ett antal köttrastackor. Butiken hittar du på vägen mot Gammelgarns kyrka från väg 1631.

I butiken är det självbetjäning som gäller och finns paret på gården hjälper de naturligtvis till.

Gammelgarn verkstad

Tvärs över vägen från Glose ligger Gammelgarn verkstad. De säljer och reparerar cyklar, trädgårdsmaskiner och har även en del vitvaror. Företaget hyr också ut cyklar i samarbete med olika partners på östra Gotland.

Gammelgarn verkstad är ett familjeföretag som varit verksamma i många år. Företaget drivs av Anders och Karin.

Butiken är öppen året om, plus att de även har en webbshop.

Sysne fiskbutik

Vid fiskebodarna i hamnen på Sysne hittar du Sysne fiskbutik. De har ett stort utbud av rökt och färsk fisk och även skaldjur. Företaget har blivit känt för de smakfullt rökta fiskarna och den mysiga miljön där man kan sitta och äta sin fisk i hamnen. Tallrik och diverse tillbehör finns att köpa på plats.

Ägaren är numer Leo Nordin, som tagit över företaget efter sina föräldrar som drivit det i många år. Mamma Monica syns ännu ofta till i fiskdisken.

Företaget är öppet större delen av året med mycket generösa öppettider sommartid.

Andra företag med besöksverksamhet hela eller delar av året är:

  • Gotlandsfoto & datorservice
  • Ängmans snickeri
  • Lyktmakarn i Sjaustru
  • Nobells och Mattsarve lammgårdar
  • Anne Nilssons konst och betong

Vandringsleder och sevärdheter i Gammelgarn

Linnéleden

Vill man vandra finns den 4,5 kilometer långa Linnéleden som slingrar sig mellan kyrkorna i Gammelgarn och Östergarn. Startar gör man vid Gammelgarns kyrka. Straxt intill kurvan på vägen mot Rommunds fårgård kliver man över en stätta och fortsätter sen in i Rommunds lammhage. Håll utkik efter de blå/vita markeringarna och ta sikte på kvarnen vid Enge. Promenera sen vidare genom betesmark och hagar. Håll hundar kopplade när det finns betesdjur i hagarna och tänk på att om ni öppnar en grind ska den stängas, så att betande djur inte blir utsläppta. Linnéleden avslutas med magnifik utsikt över gamla skolan i Östergarn vid järnsiluetterna av Carl von Linné. Vill man fika eller äta dagens lunch finns möjlighet vid Café Skolhuset.

Östkustleden

Östkustleden är en ny vandringsled som sträcker sig 78 km efter Gotlands östra kust, från Anga i norr till När i söder. En stor del av leden går naturligtvis genom Gammelgarn, exempelvis kan man vandra från Grynge till Sjaustru fiskeläge. Vill man gå hela den sträckan börjar den i Sandviken och slutar vid Mullvalds strandskog. Den är lättvandrad och 9 km lång. Alla sträckor på Östkustledan är utmärkta med orange ledmarkeringar.

Andra sevärdheter

Annars är det fint att bara ströva runt vid Sysne udd, Grynge och Sjaustru fiskelägen. Kanske ta sig ett dopp eller bara sitta och titta på havet. När blåelden blommar är det helt magiskt, speciellt vid Sysne udd. Även Gammelgarns kyrka är mycket sevärd. Den vackra Kastalen intill kyrkan är öppen för besök under delar av sommaren.

Restaruranger i närområdet

I Gammelgarn finns (ännu) ingen restaurang, men vi kan rekommendera de som finns i närområdet:

Välkommen att upptäcka och uppleva Gammelgarn på östra Gotland samt naturligtvis hela Östergarnslandet. Om du tycker inlägget var intressant dela det gärna i sociala media eller länka till det.

Länkar

Fler blogginlägg från Rommunds fårgård
Prova att bo på Östergarnslandet
Boende Kalkpatronsgården Borgvik
Webbshop med skinnförsäljning

 

 

Följ oss eller prenumerera på bloggen via rss.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.