Så sköter du ditt fårskinn på 5 bästa sätt

Tvättråd fårskinn från Gotland, Rommunds fårgård. På bilden hänger ett vit- och ett grålockigt lammskinn på vädring.

Det finns väl inget som är så lätt att sköta som ett lamm- eller fårskinn? Naturliga och klimatsmarta produkter som om de tas väl om hand kan vara fina i väldigt många år.

Fårskinn är vackert att ha på sängen, i soffan eller hänga över en stolsrygg. Det är mjukt och skönt för små bebisar och värmer gott när det är kallt ute.

Mer om lammskinn till barnvagn
Mer om fårskinn Gotland

Våra 5 bästa skötselråd för fårskinn

1. Vädra

Ta vara på fårskinnets naturligt rengörande egenskaper. Häng ut och vädra det regelbundet. Vid fuktig väderlek öppnar sig ullfibern och släpper ifrån sig smuts. Skaka skinnet innan du tar in det. Bara att skaka på tills det slutar damma. Då är det klart!

2. Dammsug

Dammsug skinnet emellanåt. Fårskinn med längre ullängd gillar det extra mycket, då suget lyfter locken fint. Antingen kan man ha skinnet på golvet och gå över det med vanliga dammsugarmunstycket eller om man är på extra städhumör så kan man gå över det med möbelmunstycket.

3. Fläckar

Spillt något? Lugn, det räcker oftast med att skölja eller torka av pälsen med en fuktig trasa. Det finns ingen anledning att tvätta hela skinnet för en liten fläck.

4. Snötvätt

Förr i tiden tvättade man mattorna i snö. Det fungerar lika bra för fårskinn och är det naturligaste sättet i världen att rengöra pälshåret på. Passa på när det kommit nyfallen torr vit pudersnö.

Ta ut skinnen som ska pälstvättas och tryck ner dem med pälssidan nedåt i snön. Låt dem ligga så en timme eller längre, beroende på vad du har för möjligheter. Bor du i lägenhet nöjer du dig kanske med att dra pälsen lite i snö. Oavsett hur länge du väljer att ha skinnen ute, avsluta med att skaka av all snö. Pälsen är nu ren och fin och om du har ett lockigt skinn brukar ullen locka upp sig och nästan se ut som ny igen. Och så luktar det så fräscht!

5. Tvättråd

Undvik att tvätta skinnet om det inte är absolut nödvändigt. Om babyns blöja läckt eller katten kissat i ditt skinn ska du självklart tvätta det eller om det råkat ut för någon annan kraftig nedsmutsning.

Tvätta skinnet för hand eller i 30º ullprogram. Använd 1 msk flytande ullschampo eller annat milt ulltvättmedel (funkar också med milt hårschampo). Torka skinnet plant eller hängande. (Dock inte över en tvättlina – då kommer skinnet att bli som ett u.)

Viktigt är att sträcka och dra i skinnet under hela torktiden, för att arbeta upp smidighet i lädret igen. Låter du det bara ligga blir lädret hårt. Precis som vid snötvätt kommer locken att bli glad av vätan och förhoppningsvis du med när pälsen lockar upp sig fint.

Råden gäller för tvättbara fårskinn. Flera av dem kan också användas för vegetabiliskt garvade skinn.

Vill du veta mer om våra skinn?

Besök vår webbshop – Rommunds fårgård
Vilka är vi – Rommunds fårgård
Caring instructions for washable sheepskins

Dela gärna

Vill du dela inlägget med dina vänner? Varsågod!

Följ oss eller prenumerera på bloggen via rss.