Vilken ullängd ska jag välja?

Fårskinn till inredning från Rommunds fårgård, Gotland, i Sommar med Ernst.

Funderar du på att köpa ett gotländskt lammskinn? Då kan det vara bra att veta lite mer om de olika ullängder som finns.

Allt beror egentligen på vad du ska använda skinnet till och vad du gillar. Tycker du om att ”burra ner dig” i mycket päls och känna värmen omsluta dig eller gillar du ett kortare pälshår bättre? Ska skinnet användas till en baby i vagnen eller ska du lägga det på ett golv? Kanske du vill använda skinnet på altanen eller utomhus. Ja, användningsområdena för skinn är många. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad du kan göra.

Ullängder på lammskinn

Pälsklippt 1,8 cm

Tvättbara lammskinn med den kortare ullängden på 1,8 cm passar till att klä om möbler med. Kanske du har en pall eller bänk som behöver lite kärlek? Eller en gammal möbel. De kortklippta skinnen börjar bli hårdvaluta då aveln gått mot en större lock. Den här ullängden används även till att sy västar och pälsar i.

Plädklippt 3,5 cm

Den vanligaste ullängden är 3,5 cm. De plädklippta lammskinnen är allround till baby och är även mysiga att ha i soffan/fåtöljen, på en fotpall eller över en stol. Om du vill börja dagen mjukt eller ha ett vackert blickfång någonstans passar även de plädklippta skinnen bra på golv. Fördelen med den här ullängden är att locken oftast håller bra att sitta på, om skinnet har ett lämpligt pälshår vill säga.

Fårskinn från Rommunds fårgård, Gotland, i Jul med Ernst.

Långhårigt/livklippt, ca 6 cm

Hur långt pälshåret är beror lite på hur fårgården arbetar med klippningen av sina lamm. Våra långhåriga skinn kommer från lamm där ullen klippts på djuret i augusti. Därefter har pälsen fått växa ut och vara kvar i beredningen. Sådana skinn kallas för livklippta.

De livklippta skinnen passar bra till dekoration över en fåtölj- eller soffrygg. Supermjukt och mysigt att luta sig mot. Ger en fyllighet och en extra ombonad känsla på golv och är förstås också otroligt vackert. En del lägger de här skinnen som dekoration på sängen eller över en hallbänk. Det man ska vara medveten om är att skinn med ett längre pälshår inte är lämpliga att sitta på mycket. Det som kan hända är att pälshåret tovar sig av värmen och friktionen som blir när man glider runt på skinnet. Men att unna sig att sitta på det livklippta skinnet ibland är helt fantastiskt, mjukt och skönt.

Vill du veta mer om våra skinn?

Besök vår webbshop
Mer om lammskinn till barnvagn
Mer om fårskinn Gotland

Dela eller länka gärna

Vill du dela inlägget med dina vänner eller länka till det? Varsågod!

Följ oss eller prenumerera på bloggen via rss.