Vilken ullängd ska jag välja på mitt lammskinn?

Fårskinn till inredning från Rommunds fårgård, Gotland, i Sommar med Ernst.

Funderar du på vilken ullängd du ska välja på ditt lammskinn? Då kan det vara bra att veta lite mer om de olika ullängder som finns på de gotländska lammskinnen.

Allt beror egentligen på vad du ska använda skinnet till och vad du gillar. Tycker du om att ”burra ner dig” i mycket päls och känna värmen omsluta dig eller gillar du ett kortare pälshår bättre? Ska skinnet användas till en baby i vagnen eller ska du lägga det på ett golv? Kanske du vill använda lammskinnet på altanen eller utomhus. Ja, användningsområdena för skinn är många. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad du kan göra.

Ullängder på lammskinn

Pälsklippta lammskinn

Tvättbara pälsklippta lammskinn med den kortare ullängden på 1,8 cm passar till att klä möbler med. Kanske du har en pall eller bänk som behöver lite kärlek? Eller en gammal stol som du vill ha en snygg sits på? De kortklippta skinnen börjar bli hårdvaluta då aveln gått mot en större lock. Den här ullängden används även till att sy västar och pälsar i och pälsklippta lammskinn kan också användas till att sitta på i en möbel.

Plädklippta lammskinn

Den vanligaste ullängden är 3,5 cm och de skinnen kallas för plädklippta. De plädklippta lammskinnen är allround till baby och är även mysiga att sitta på i soffan/fåtöljen, att slänga bena på över en fotpall eller att hänga över ryggen på en stol. Om du vill börja dagen mjukt eller ha ett vackert blickfång någonstans passar även de plädklippta skinnen bra som matta på ett golv. Fördelen med den här ullängden är att locken oftast håller bra att sitta på, om skinnet har ett lämpligt och tätt pälshår vill säga.

Fårskinn från Rommunds fårgård, Gotland, i Jul med Ernst.

Livklippta lammskinn

Hur långt pälshåret är beror lite på hur fårgården arbetar med klippningen av sina lamm. Våra livklippta lammskinn kommer från lamm där ullen klippts på djuret i augusti. Därefter har pälsen fått växa ut och har sen handplockats att vara kvar i beredningen. Sådana skinn kallas för livklippta och våra skinn har en ullängd på ca 6 cm.

De livklippta skinnen passar bra till dekoration över en fåtölj- eller soffrygg. Supermjukt och mysigt att luta sig mot. Ger en fyllighet och en extra ombonad känsla på golv och är förstås också otroligt vackert. En del lägger de här skinnen som dekoration på sängen eller över en hallbänk. Det man ska vara medveten om är att skinn med ett längre pälshår inte är lämpliga att sitta på mycket, annars riskerar man att pälshåret tovar sig av värmen och friktionen som blir när man glider runt på skinnet. Men att unna sig att sitta på det livklippta skinnet ibland är helt fantastiskt, mjukt och skönt.

Långhåriga lammskinn

Om du söker lammskinn med det längsta pälshåret kallar vi dem för långhåriga. De är handplockade i berederiet och är ganska ovanliga. Här kommer skinnet från ett lamm som är oklippt och har en ullängd på ca 10 cm.

De långhåriga skinnen är, precis som de livklippta skinnen, fina till dekoration. Släng de på sängen, över en fåtölj- eller soffrygg eller ha dem som en mysig matta på golvet. Men tänk på att det är stor risk att pälshåret tovar sig om du sitter på det.

Sammanfattning om ullängder på lammskinn

  • Det vanliga är att ullängden klipps ner på skinnet i beredningen och lammskinnen kallas då för päls- eller plädklippta. Lämpliga användningsområden är inredning eller baby för plädklippta skinn och möbelbeklädnad för pälsklippta skinn.
  • Livklippta lammskinn kommer från lamm där ullen varit klippt på djuret och sedan växt ut igen. Ullängden har sedan behållits i beredningen. Vackra till dekoration i inredning.
  • Långhåriga lammskinn kommer från lamm där hela ullängden är kvar i beredningen. Passar till dekoration i inredning.

Vill du veta mer om våra skinn?

Besök vår webbshop
Mer om lammskinn till barnvagn
Inspiration med Ernst

Dela eller länka gärna

Vill du dela inlägget med dina vänner eller länka till det? Varsågod!

Följ oss eller prenumerera på bloggen via rss.