Närproducerat lammkött från Gotland

Lamm från Rommunds fårgård med Monika och Björn

Aldrig har så många velat köpa närproducerat lammkött från Gotland som nu. Människor månar om det lokala, om den svenska kvalitén på köttet, om den biologiska mångfalden och om ett öppet och vackert landskap. Pandemin har också säkert bidragit till att man fått upp ögonen för att varor kan ta slut och på så sätt vill fler nu stödja lantbrukare och köpa närproducerat lammkött och andra lokala produkter. Det här är inget fenomen enbart på Gotland, utan är självklart spritt över hela landet.

För att göra sina inköp söker människor sig direkt till producenterna. Det kan vara genom ett besök i en gårdsbutik eller genom att handla via en Reko-ring. Många matbutiker börjar nu också få upp ögonen för den ökade efterfrågan på det lokala och även en del medvetna restauranger.

Nya sätt att handla närproducerat

I takt med att efterfrågan på närproducerad mat ökar dyker såklart nya lösningar upp och vi är inte sena att haka på. Förutom att köpa vårt kött direkt i gårdsbutiken kan man numer även handla våra produkter genom appen ”Farmup”, som är en helt nyutvecklad app där man kan handla fina råvaror direkt från lokala producenter på Gotland. Ungdomarna som utvecklat appen har gått Speldesign på Campus Gotland, men eftersom de brinner för närproducerad mat har de istället för spel utvecklat appen ”Farmup”, som företag på Gotland kan ansluta sig till.

Försäljningen i Farmup sker genom olika utlämningsställen. Det kan vara vid den egna gårdsbutiken eller på gemensamma platser där fler producenter ansluter sig. Det som är smidigt med Farmups lösning är att man ser alla produkter som finns att köpa och sedan kan man klicka i och beställa det man vill ha. Betalningen görs direkt och säkert i mobilen och i och med det är varorna reserverade till kunden. Vid utlämningen scannas kundens telefon av och sedan är köpet klart.

Förutom utlämningsställen på Gotland har även försäljning börjat göras till Stockholm. Utlämningsplatsen där har varit vid Klarabergsviadukten. Det har helt klart blivit en succé och kommer även att fortsätta framöver. Ungdomarna har hela tiden nya idéer och just nu (2021) håller de på och utvecklar appen så att beställningar ska kunna göras och sedan budas ut direkt hem till kunden. Vi får återkomma om det framöver.

Här kan ni se en film där Farmup besökt oss med proffsiga Rumblewood.

Närproducerat från Rommunds fårgård

I gårdsbutiken i Gammelgarn erbjuder vi ett stort sortiment av detaljer från det gotländska lammet och ibland även kött från vår nötproduktion. Förutom lammdetaljer som rostbiff, lammracks, kotletter, stek, grillskivor av stek, inner- och ytterfilé tar vi fram olika charkprodukter som: lammkorv, spett och alldeles egna burgare. Efterfrågan är stor på alla produkter och utbudet kan variera efter säsong. Butiken håller vi öppen inte bara under sommarsäsongen utan hela året om. ”Off season” går det bra att kontakta oss före besöket eller sväng in och chansa när ni har vägarna förbi. Våra telefonnummer står i butiksfönstret.

Handlar ni genom Farmup har vi utlämning här på fredagar klockan 13-14. Förutom kvalitetskött från gården kan ni även handla produkter från Tryffel of Swedens sortiment, som färsk eller frusen tryffel (beroende på säsong), tryffelsalt, tryffelsmör och deras honung.

En tanke som Farmup har är att mer pengar ska gå direkt till producenten och när man vet allt jobb som ligger bakom en vara känns det som en angenäm tanke. Välkommen att handla närproducerade kvalitetsprodukter!

Vill du veta mer?

Ladda ner appen på Google Play
Hämta Farmup i App Store
Besök Rommunds hemsida
Se vackra fårskinn i vår webbshop
Våra egna recept på lammkött
Recept på svenskt kött

Dela eller länka gärna

Vill du dela inlägget med dina vänner eller länka till det? Varsågod!

Följ oss eller prenumerera på bloggen via rss.