Vin till grillkvällen

Nu under sommaren när grillsäsongen är igång vill många självklart gärna ha ett gott kött till grillkvällen. På gården har vi många olika alternativ från lammkött; köttdetaljer, burgare, korv och spett med mera. För att få en komplett helhetsupplevelse vid middagen gäller det inte bara att pricka rätt med tillbehören, utan såklart även med drycken till maten. Grillning bidrar dock med en komplexitet till råvarorna, då nya doft- och smaknyanser kommer fram, och råvaran kan också förändras helt i stilen. Det gäller därför att tänka till en extra gång när man skall välja dryck till grillat. Det är inte helt lätt att pricka rätt alla gånger med vin och andra drycker till maten, så här kommer lite snabba tips som är bra att tänka på och lite mer detaljerade förslag till olika detaljer och tillbehör som gör det lättare att välja rätt dryck till maten. Drycken glöms ibland bort och hamnar i skym undan när man skall äta en fin middag hemma, men viktigt att tänka på är att maten och upplevelsen även förhöjs om det serveras till ett bra vin av hög kvalité. Och en fantastik helhetsupplevelse är ju såklart det man vill åt när man skall äta en god middag.

Bra att tänka på

Råvarorna får en liten rökig ton när de grillas, som ibland kan vara väldigt tydlig och ge en viss beska till maten. För att möta upp rökigheten bör man välja ett blommigt och fruktigt vin till de maträtterna. Här ska man tänka på att vara försiktig med att välja alltför sträva rödviner eftersom rökigheten i maten kan ge vinet en otrevlig och bitter eftersmak. Här kan en Gewürztraminer göra sig väldigt bra.

 

Rökiga smaker – Gewürztraminer

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve (2022)

Frankrike Alsace | 115:- Nr 5244

 

Gewurztraminer Roche Roulée Domaine Zind-Humbrecht (2020)

Frankrike, Alsace | 249:- Nr 52774

 

Englar Gewürztraminnner Orange (2020)

Italien, Trantino-Alto Adige, Mitterberg | 389:- Nr 51151

 

Kryddstarka tillbehör

Det är också viktigt att tänka på de olika smaksammansättningarna vi väljer i samband med grillning. Ofta använder vi kryddstarka marinader och kryddor till köttet, och dessutom väljer vi ofta en stark och smakrik sås till maten. Här kan det vara lite svårt att hitta ett vin som passar till just det. Ett fylligt rödvin passar bra, men viktigt att tänka på är att vinet inte får ha för hög strävhet. Kryddstarka smaker framhäver nämligen både alkoholen och strävheten i vinet, vilket kan ge en otrevlig upplevelse och bittra smaker. En Zinfandel passar därför väldigt bra till dessa maträtter, eftersom det ger en mjukare känsla i munnen, med mindre strävhet men mycket smak. Här skall man inte heller glömma bort en öl med lite knäckighet och sötma eller en torr cider. Öl och cider går även att hitta väldigt bra alkoholfria alternativ på.

 

Kryddstarka tillbehör – Zinfandel

Clay Creek Vineyards Zinfandel (2020)

USA, Kalifornien, Lodi | 129:- Nr 238

 

Pessimist by DAOU (2018)

USA, Kalifornien, Central Coast, Paso Robles | 249:- Nr 55695

 

Seghesio Cortina Zinfandel (2019)

USA, Kalifornien, Somoa County, Dry Creek Valley | 414:- Nr 93023

 

Öl & cider

Erdinger Weissbier Hefe

Tyskland | 25,40:- Nr 11208

 

San Miguel

Spanien | 16,90:- Nr 1585

 

Gotlands Bryggeri Wisby Weisse

Sverige, Gotland | 25,90:- Nr 1459

 

Pomologik Aroma (2019)

Sverige | 99:- Nr 80332

 

Härcider Glömda Äpplen (2020)

Sverige | 147,40:- Nr 10544

 

Cider State of Mind

Sverige | 180,10:- Nr11395

 

Alkoholfritt – Öl & cider

Hoegaarden Alcohol Free

Belgien | 12,10:- Nr 1970

 

1664 Blanc Alcohol Free

Frankrike | 14,50:- Nr 1197

 

Jus de Pommes Artisanal Pétillant Alcohol Free

Frankrike | 45:- Nr 1990

 

Lazy Estate Sparkling Tea Lemongrass & Mint Alcohol Free

Sverige | 79:- Nr 1988

 

Sparkling Tea Alcohol Free

Sverige | 121:- Nr 1901

 

Grillade grönsaker

Grillar man också grönsaker till maten är det viktigt att tänka på att grönsakernas smaker förändras när de ligger på grillen. Ofta blir grönsakerna mer söta när de grillats. Ett bra exempel här är en tomat. När den är färsk har den en hög syra, men när den hamnar på grillen blir den helt plötsligt söt istället och syran blir inte lika påtaglig. Till syrlig mat bör man möta upp med ett vin med hög syra, men till sötma måste vi istället möta upp med ett vin med hög sötma. Här kan ett väldigt fruktigt vin göra sig väl till pass, exempelvis ett fruktigt och smakrikt rosé. Om det istället är mycket grillade grönsaker till maten behöver vi ett torrt vitt fruktigt aromatiskt vin som kan möta upp sötman i grönsakerna.

 

Syrlig mat – Rosé

SAAM Chenin Blanc Cinsault Rosé (2022)

Sydafrika, Western Cape, Coastal Region | 115:- Nr 2580

 

Les Lauzeraies Tavel (2022)

Frankrike, Rhône, Tavel | 139:- Nr 2724

 

Triennes Rosé (2021)

Frankrike, Méditerranée | 139:- Nr 56143

 

Grillade grönsaker – Alvarinho/Riesling

Alvarinho Contacto (2022)

Portugal, Vinho Verde | 127:- Nr 6707

 

Veiga da Princesa Albarino (2021)

Spanien, Galicien, Rías Baixas | 219:- Nr 78754

 

Pazo Torre Penelas Granito Albarino (2018) | 379:- Nr 5575

 

Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken (2022)

Tyskland, Rheingau | 164:- Nr 70626

 

Domäne Wachau Riesling Smaragd Terrassen (2020)

Österrike, Niederösterreich, Wachau | 249:- Nr 4622

 

Sybille Kuntz Premium Natural Riesling (2020)

Tyskland, Mosel | 369:- Nr 58787

 

Rött till kött?

Till grillat kött är rött vin till kött en bra grundregel att utgå ifrån. Rött kött är väldigt proteinrikt, och när vi skall para ihop det med ett vin till maten är det något vi kan ta fördel av. Proteinet i köttet gör nämligen att vi kan välja ett fylligt och smakrikt vin med en relativt hög strävhet för att möta upp proteinet. Proteinet möter upp strävheten i vinet, vilket kommer göra att vinet inte upplevs lika strävt.

 

Rött kött – Rhône

Domaine du Pesquier Gigondas (2020)

Frankrike, Rhône, Gigondas | 199:- Nr 2836

Saint Joseph Rouge (2019)

Frankrike, Rhône, Saint-Joseph | 289:- Nr 73875

Olivier & Lafort Chateauneuf du Pape (2017)

Frankrike, Rhône, Châteauneuf-du-Pape | 409:- Nr 73791

Allroundvin

Två bra allroundvin som passar till det mesta är Barbera och Chardonnay. Båda druvorna är neutrala och fruktiga och passar väldigt bra till mat. Vinerna sticker inte ut så mycket i smaken och riskerar därför inte att krocka med så mycket i maträtten.

Allroundvin – Barbera & Chardonnay

Piemonte Barbera (2021)

Italien, Piemonte | 129:- Nr 72782

Barbera d’Alba Superiore Diego e Damiano Barale (2020)

Italien, Piemonte, Barbera d’Alba | 219:- Nr 94946

Ratti Villa Pattono Barbera d’Asti Superiore (2018)

Italien, Piemonte, Barbera d’Asti | 315:- Nr 51629

Bourgogne Cuvée Prestige Francois Martenot Chardonnay (2021)

Frankrike, Bourgogne | 149:- Nr 5362

Buena Vista Carneros Chardonnay (2019)

USA, Kalifornien, North Coast, Los Carneros | 229:- Nr 6240

Long Meadow Ranch Anderson Valley Chardonnay (2016)

USA, Kalifornien, North Coast, Anderson Valley | 419:- Nr 7728

//

Amanda Eriksson, Sommelier

Meddelande 7 av 10666

Följ oss eller prenumerera på bloggen via rss.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.