Klä om möbler med fårskinn

Ekpallar klädda med fårskinn, från Rommunds fårgård på Gotland. Designer: Erik Bergh.

Att klä om möbler med fårskinn är egentligen inte så svårt. Fårskinn är ett väldigt förlåtande material och ser man bara till att ha skinnet ordentligt sträckt blir det väldigt snyggt och hållbart dessutom. Återbruk och renovering av gamla möbler har väl aldrig varit hetare än nu. Väljer man då ett fårskinn att klä om sin möbel med så får man ett riktigt hållbart material. Ibland väljer en del att klä något med fuskpäls, men då får man räkna med att det ser ganska tråkigt ut rätt snabbt. Hållbarare och snyggare är i så fall att välja ett kraftigt slitstarkt möbeltyg.

Möbler som är enkla att klä om själv är mindre föremål som en fotpall, en sittpall eller en stolsdyna. Större möbler som en Lamino kan det vara klokt att anlita en tapetserare för.

Kortklippt lammskinn

Då man ska klä om en möbel är det lammskinn med den korta ullängden på ca 1,8 cm som är brukligt att använda. Den korta ullen gör det lätt att rengöra fällen samt är också optimalt med tanke på slitstyrkan. Ett tätt och kort pälshår, som ligger nära huden, gör att pälsen är tämligen ”färdigsutten” och därför kommer locken att hålla sig bra. Det är klart att pälsen kommer att plattas till och slitas om man använder möbeln flitigt, men slitstyrkan på ett kortklippt lammskinn med god ullkvalitet är mycket hög. Vår specialitet är att handplocka lämpliga skinn med så hög hållbarhet som möjligt.

Mått för tillskärning

Av ett lammskinn får du ut ungefär 50 x 75 cm. För att veta hur mycket skinn som går åt så mäter du längden och bredden på möbeln som du ska klä, enklast med ett måttband. Tänk på att lägga till mått för höjd på eventuell dyna samt lite extra för fastsättning. Om dynan är 2 cm hög krävs 4 cm lammskinn och om den är 3 cm hög krävs 6 cm lammskinn. Till fastsättningen på undersidan behövs bara ca 1,5 centimeter skinn på vardera sida. Lammskinnet är väldigt töjbart (och ska sträckas ordentligt vid möbelbeklädnad) och det krävs inte speciellt mycket för fastsättningen.

Rengöring

Det är lätt att hålla skinnet på sin möbel fräscht. Enklast är att dammsuga av fällen regelbundet med en mindre möbelborste. Spill och kladd är bara att torka av med en fuktig trasa. Vill man ha en ordentligt uppfräschning går det också naturligtvis och ta loss skinnet och tvätta det i maskin, om man vet att skinnet är tvättbart vill säga. Om locken plattats till efter flitigt sittande får den fin form igen efter en tvätt. Att tänka på är att gamla fårskinn är torra och spröda i lädret och inte bör tvättas av den anledningen samt att de förmodligen även inte är tvättbara i maskin, utan kräver kemtvätt.

Vad behövs för projektet?

  • Ett kortklippt lammskinn med lämplig ullkvalitet.
  • En stark stiftpistol och stift, alternativt hammare och nubb.
  • Eventuell ny dyna samt vadd att lägga över.

Att stifta fast skinnet är en fördel om man vill kunna ta loss lammskinnet för tvätt. Det är förstås ganska besvärligt att få loss stiften, men med vilja och envishet går det oftast bra.

Sömnad på beställning

Vår specialitet är att handplocka lammskinn och matchande lammskinn, i mån av tillgång. Aveln går mot en större lock vilket gör att de kortklippta lammskinnen, med en mindre lock, numer börjar bli alltmer ovanliga. Det gör att man ibland kan få vänta tills vi får in nya matchande skinn igen. Singelskinn brukar oftast finnas.

Om vi har tid tar vi emot beställningsjobb med att sy bänkdynor av två lammskinn. Vi kan också sy ihop två skinn för möbelbeklädnad, som en tapetserare sen skär till och klär om möbeln med, alternativt om du är händig så kan du göra det själv. Under årens lopp har vi sorterat och sytt ihop åtskilliga lammskinn till Lamino och kan berätta att det till en Laminofåtölj krävs två stycken lammskinn och till en fotpall räcker det med ett skinn.

Kika på kortklippta lammskinn i vår webbshop
Kontakta oss med förfrågan

Länktips:

Vilken ullängd ska jag välja?
Hur klär man om en Lamino?
Tips hur man klär om en möbel

Dela eller länka gärna

Vill du dela inlägget med dina vänner eller länka till det? Varsågod!

Följ oss eller prenumerera på bloggen via rss.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.