När vi har fest på Rommunds bjuder vi gärna på en riktigt saftig och mör lammstek som vi kör långsamt i ugnen över natten.
Tjälknöl görs normalt på älg, men det funkar lika bra på lamm eller får. Vi använder tillagningssättet och sätter in den frusna steken i ugnen och sen får den steka sakta till en innertemperatur på ca 65-70 grader. Då är den fint genomstekt, vilket vi gillar. Vill du ha lammköttet rödare är det bara att ta ut steken tidigare.
Köttet får en jämn och fin färg rakt igenom med den här tillagningen och så blir det en krispig stekyta runtomkring. Supermört och gott!
Till steken serverar vi en krämig potatisgratäng och en mustig sås på rödvin och skyn från steken.
Gör så här:
- Sent på kvällen före middagen, runt kl 22, ta ut den hela steken ur frysen och sätt ugnen på 70 grader.
- Spola steken i kallt vatten och gnid sen in den med en delad vitlöksklyfta. Ta på rikligt med salt och rätt många varv med svartpepparkvarnen. Lägg därefter steken i en ugnsform på galler och sätt in den i nedre delen av ugnen.
- Nästa morgon krydda steken med rosmarin eller andra örtkryddor och sätt in en stektermometer i den tjockaste delen och kör in steken i ugnen igen. Håll koll på stektermometern och skruva eventuellt upp värmen till 100 grader, om du vill att steken ska bli klar tidigare. (Här har den brukat bli klar framåt kvällen.) Ta ut steken vid en innertemperatur på ca 65-70 grader eller lägre, om du inte vill ha den helt genomstekt. Är det en stek med ben brukar vi lägga ett litet snitt intill benet för att se om köttet är färdigt.
- Låt steken vila i bakplåtspapper under tiden du gör i ordning såsen. Häll i lite vatten i ugnsformen och vispa runt, sila av skyn och häll över den i en gryta. Det är basen i vår sås. Ibland gör vi en vanlig brunsås med grädde och andra gånger blir det en reducerad rödvinssås, beroende på kockens humör och vilka råvaror som finns hemma. Skär sen upp steken och låt er väl smaka! Lammkött ska ätas varmt.

Vill du veta mer?
Besök gårdsbutiken på Rommunds
Vackra fårskinn i vår webbshop
Recept på lammkorv, vitkål och tomat i kryddig gryta
Recept på lammlägg med rostad mandelpotatis och ratatouille
Recept på svenskt kött
Lammrecept från ICA
Dela gärna
Vill du dela receptet med dina vänner? Varsågod!
Följ oss eller prenumerera på bloggen via rss.