Långsam lammstek i ugn

Betande lamm på Gotland Rommunds fårgård

Lagom till påsk tänkte vi dela med oss hur vi på Rommunds fårgård lagar till en riktigt saftig och mör lammstek genom att köra den långsamt i ugnen över natten.

Tjälknöl görs normalt på älg, men det funkar lika bra på lamm eller får. Vi använder tillagningssättet och sätter in den frusna steken i ugnen och sen får den steka sakta till en innertemperatur på 75 grader. Då är den helt genomstekt, vilket vi gillar. Vill du ha lammköttet rödare går det fint att ta ut steken tidigare.

Köttet får en jämn och fin färg rakt igenom med den här tillagningen och så blir det en krispig stekyta runtomkring. Supermört och gott!

Till steken serverar vi en krämig potatisgratäng och en mustig sås på rödvin och skyn från steken.

Tillagning

  1. På kvällen före middagen, runt kl 22, ta ut steken ur frysen och sätt ugnen på 50 grader.
  2. Spola steken i kallt vatten och gnid sen in den med en delad vitlöksklyfta. Ta på rikligt med salt och rätt många varv med svartpepparkvarnen. Lägg därefter steken i en ugnsform på galler och sätt in den i nedre delen av ugnen.
  3. Nästa morgon krydda steken med rosmarin eller andra örtkryddor och sätt in en stektermometer i den tjockaste delen och kör in steken i ugnen igen. Låt den gå till en innertemperatur på 75 grader eller lägre, om du inte vill ha den helt genomstekt. Är det en stek med ben brukar vi lägga ett litet snitt intill benet för att se om köttet är färdigt.
  4. Låt steken vila i aluminiumfolie under tiden du gör i ordning såsen. Häll i lite vatten i ugnsformen och vispa runt, sila av skyn och häll över den i en gryta. Det är basen i vår sås. Ibland gör vi en vanlig brunsås med grädde och andra gånger blir det en reducerad rödvinssås, beroende på kockens humör och vilka råvaror som finns hemma. Skär sen upp steken och låt er väl smaka! Lammkött ska ätas varmt.
Rommunds säljer lammkött året runt i gårdsbutiken och skinn i webbshoppen. Välkomna!

Vår nya blogg

Vad händer i bloggen på Rommunds fårgård? Lär dig mer om Gotlandsfår, fårskinn och ta del av våra favoritrecept. Följ oss på Facebook eller prenumerera på bloggen via rss.

Dela gärna

Vill du dela receptet med dina vänner? Varsågod!

Fler recept på lamm:
https://www.ica.se/recept/lamm/
https://www.coop.se/recept/?q=lamm

Följ oss eller prenumerera på bloggen via rss.