Lammlägg med rostad mandelpotatis och ratatouille

Långkokt lammlägg med mandelpotatis och ratotaouille upplagd på en tallrik visas här.

Lammlägg med rostad mandelpotatis och ratatouille är en smakrik och mustig rätt. Långkokt lammlägg har numer en given plats på finkrogarna och förutom att det är väldigt gott är det även vackert att servera. Medans läggen sköter sig själv på spisen finns det tid att förbereda ratatouillen och mandelpotatisen.

Ingredienser för 2 personer

Lammlägg

2 st lammlägg
1 st morot
1 st gul lök
3 st vitlök
4 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 st lagerblad
2 st kvistar färsk rosmarin
Rapsolja
Salt och peppar

Ratatouille

½ rödlök
2 st vitlöksklyftor
1 st liten aubergine
1 st liten zucchini
½ röd eller gul paprika
1 msk olivolja
½ msk tomatpuré
3/4 dl vitt vin
En burk skalade tomater, 200 g (helst San Marzano)
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 nypa strösocker
Salt

Rostad mandelpotatis

Mandelpotatis, ca 400 g
Smör
Flingsalt

Gör så här:

Lammlägg

  • Salta och peppra lammläggen. Skala och hacka moroten, löken och vitlöken i bitar.
  • Värm upp en gjutjärnsgryta med rapsolja och fräs läggen så att de får lite färg.
    Lägg i moroten, löken och vitlöken och fräs lite till.
  • Gå i med vatten, vin, tomatpurén, rosmarinkvistarna och lagerbladen. Gå i med salt och peppar efter smak. Låt koka upp och sjud på svag värme under lock i ca 2 timmar beroende på spis och storlek på lägg. Utgå från att köttet ska släppa från benet när det är klart.

Ratatouillen

  • Skala och hacka rödlöken och vitlöksklyftorna. Hacka aubergine, zucchini och paprika grovt i lika stora bitar.
  • Börja med att fräsa löken med lite olja i en kastrull tills den är mjuk utan att ta färg.
  • Lägg i aubergine, zucchini, och lite mer olja och stek 10 minuter.
  • Tillsätt paprikan, tomatpurén, vitt vin, burktomaterna, rosmarin, timjan och en nypa socker. Koka på svag värme i ca 25–30 minuter.
  • Smaka av med salt.

Mandelpotatis

  • Värm upp ugnen till 225 grader.
  • Sprid ut potatisarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Skär smöret i tunna skivor och fördela över potatisarna. Krydda med salt och peppar.
  • Rosta potatisarna ca 30–40 minuter, rör om då och då för ultimat krisp.

Inför servering

  • När läggen är klara ta försiktigt upp dem och håll dem varma under aluminiumfolie. Sila av skyn och koka upp den och reducera ner till hälften. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera läggen med den rostade mandelpotatisen och ratatouillen.

Recept är framtaget av Emma Viola Forsberg som driver Instagramkontot @emmaviolasmat. Ett riktigt inspirationskonto för matälskaren. Missa inte det!

Vill du veta mer?

Besök gårdsbutiken på Rommunds
Vackra fårskinn i vår webbshop
Recept på långsam lammstek i ugn
Recept på lammkorv, vitkål och tomat i kryddig gryta
Recept på svenskt kött

Dela eller länka gärna

Vill du dela inlägget med dina vänner eller länka till det? Varsågod!

Följ oss eller prenumerera på bloggen via rss.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.