En mustig nötfärgryta med mycket närproducerade råvaror. Nötfärsgrytan är tänkt som ett storkok och kan frysas in eller varieras till andra rätter. Det går naturligtvis lika bra att göra rätten med lammfärs.
Det här receptet är för ca 10 portioner och går fint att halvera om man vill laga en mindre mängd.
1,6 kg grovmalen nöt- eller lammfärs
2 gula lökar
4 morötter
10 stora potatisar
5 msk tomatpuré
1,2 liter vatten
3 buljongtärningar
4 msk kinesisk soja
2 fp krossade tomater
3 vitlöksklyftor
3 stora tomater eller 8-10 små
salt, grovmalen svartpeppar
ingefära, curry och garam masala
Till servering:
Lite crème fraiche och några brödskivor.
Gör så här:
- Skala och hacka de gula lökarna. Fräs sedan hacket några minuter i lite smör.
- Tillsätt färsen, rör och låt bryna tills all färs är genomstekt. Skala och grovriv morötterna under tiden och låt dem fräsa med.
- Rör ner tomatpurén. Tillsätt vatten, buljongtärningar, soja och krossade tomater. Salta och krydda efter behag och låt därefter grytan koka upp.
- Skala och tärna potatisen. Låt potatisen gå i grytan och låt allt småputtra under lock, i cirka en kvart eller tills potatisen är färdig. Skala, krossa och finhacka vitlökarna och låt dem gå med de sista 10 minuterna tillsammans med tomaterna som grovhackas först.
- Smaka av grytan med lite salt och svartpeppar. Servera med en klick crème fraiche och en brödskiva (som du gärna kan bryta och doppa i maten).
Gotländska råvaror
Grovmalen härproducerad nötfärs finns i Rommunds fårgårds gårdsbutik på östra Gotland. Gotländskt kött säljs också i butiker under varumärket ”Smak av Gotland”. Se i ditt närområde vad som erbjuds av närproducerat kött och grönsaker. Här på Östergarnslandet har vi både Skags och Gutenviks gårdar som säljer grönsaker av hög kvalitet.
Använd gärna andra rotsaker för variation (efter säsong) eller varför inte låta resterna bli en härlig lasagne?
Vill du veta mer?
Besök Rommunds hemsida
Vackra fårskinn i vår webbshop
Gutenviks grönsaker
Skags gård
Recept på svenskt kött
Dela eller länka gärna
Vill du dela inlägget med dina vänner eller länka till det? Varsågod!
Följ oss eller prenumerera på bloggen via rss.